Milyonlarca Emekliyi Kapsayacak: Başvuru Yapan Artık Hiçbir Ücret Ödemeyecek

Emlak vergisi, Türkiye topraklarında taşınmaz sahibi olan her vatandaş için ödenmesi zorunlu bir miktarı içeriyor olsa da, toplumda bazı sınıflar, istisnai şartları yerine getirmesi halinde emlak vergisinden muaf tutulabiliyor.Milyonlarca emekli, söz …

Milyonlarca Emekliyi Kapsayacak: Başvuru Yapan Artık Hiçbir Ücret Ödemeyecek

milyonlarca emekliyi kapsayacak basvuru yapan artik hicbir ucret odemeyecek

Emlak vergisi, Türkiye topraklarında taşınmaz sahibi olan her vatandaş için ödenmesi zorunlu bir miktarı içeriyor olsa da, toplumda bazı sınıflar, istisnai şartları yerine getirmesi halinde emlak vergisinden muaf tutulabiliyor.

Milyonlarca emekli, söz konusu vergiden muaf tutulmak için başvuru şartı arandığından ve gerekli detayları bilmediğinden, her yıl ücretsiz yararlanabileceği uygulama için binlerce lira ödeme yapmakta.

HANGİ EMEKLİLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF TUTULACAK?

Emlak vergisine konu olan taşınmazın tapusu üzerine olan ve halihazırda yalnızca emekli maaşı ile geçinen, sigortalı herhangi bir işte çalışmayan emekliler, emlak vergisi için hiçbir ücret ödemeyecek.

Ancak söz konusu uygulamadan yararlanmak için bazı istisnai durumlar bulunmakta. Öncelikle emlak vergisi ödememek için söz konusu taşınmazın 200 metrekareden küçük olması gerekmekte. Bu sınırın üzerinde kalan daireler, sahipleri emekli olsa dahi emlak vergisinden muaf tutulmamakta.

emlak2İKİNCİ BİR DAİRESİ BULUNMAMALI

Emlak vergisinden muaf olmak için başvuru yapacak emekli, halihazırda birden fazla konut sahibi ise, yalnızca konutlarından biri için emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Geriye kalan taşınmazlar içinse herhangi bir istisnai işlem uygulanmamakta ve emlak vergisi eksiksiz olarak tahsil edilmekte.

ÖDEME YAPMAMAK İÇİN DİLEKÇE YAZMAK ZORUNLU

Vergiden muaf olmak için ilgili emeklinin başvuru dilekçesi hazırlaması ise bir zorunluluk. Tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu noktada şartları sağlayan emekliler, 38 seri no’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ ekinde yer alan “Tek Konutu Olan Emeklilere Ait Formu doldurarak, bunu gayrimenkulün bulunduğu belediyeye teslim edebilirler. Bu, belediyeye beyan şeklinde verilen bir dilekçedir.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEK Mİ?

Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.

emlak3MEVSİMLİK KULLANILAN YAZLIKLAR İÇİN EMLAK VERGİSİ ÖDENECEK Mİ?

Devamlı suretle kullanılmayan yazlık konutlar için indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılamayacaktır. Bir emekli eşin üzerine kışlık, bir emekli eşin üzerine yazlık konut olması hâlinde devamlı ikamet edilen kışlık daire kimin üzerine ise onun adına indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılacaktır.

EVİNİ KİRAYA VEREN EMEKLİ EMLAK VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA MI?

Bu durumda emekli, tek evinden gayrimenkul sermaye iradı elde etmesi nedeniyle başka geliri olmama şartını ihlal ettiğinden tek konutuna ait emlak vergisini ödemekle mükelleftir.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ