Tarihi keşif: Artuklu Sarayı’na açılan kapı bulundu

Diyarbakır’ın kalbi olarak nitelendirilen ve Sur ilçesindeki 9 bin yıllık Amida Höyük’teki Artuklu Sarayı arkeolojik kazı çalışmalarında, 2023 sezonu sona erdi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentte, 1962’de ilk arkeolojik kazı yapılan yer olma özelliğini de taşıyan Artuklu Sarayı’na açılan kapı ortaya çıktı.

Tarihi keşif: Artuklu Sarayı’na açılan kapı bulundu

tarihi kesif artuklu sarayina acilan kapi bulundu uuCE7XOQ

Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, kazı çalışmalarının 1962 yılında başladığını ve bu yılki çalışmalarında, sarayın doğu surlarında saraya açılan kapının izlerine rastladıklarını söyledi.

resim324368844jpg n4T modNBkugN68h

Prof. Dr. Yıldız, “Yaptığımız kazıda bu kapının izleri tamamıyla ortaya çıktı. Kapı yaklaşık 2,5 metre genişliğinde, 3,5 metre uzunluğunda eyvan şeklindedir. Yüksekliği de muhtemelen 2 metre civarındaydı. Kapının güney tarafında yaptığımız kazılarda üzerinde haç motiflerinin olduğu bir lento taşına denk geldik.

Mermer malzemeden yapılmış bir kapının lentosu, saraya açılan kapının lentosu olma ihtimali çok yüksek ve üzerindeki süslemelerden de bu lento taşının Roma dönemine ait olduğunu anlıyoruz” dedi.

resim824368826jpg Pl6nLu EZUeSD6Ui0JpHSQ

Prof. Dr. Yıldız, Amida Höyük ve üzerindeki sarayı Diyarbakır turizmi için çok önemli mekanlar olduğunu belirterek, “Burada yapılan kazılar Diyarbakır turizmine ivme kazandıracak kazılardır.

Çünkü Topkapı Sarayı’ndan sonra, içinde hem müzesi bulunan hem de açık hava müzesi konumunda olan Türkiye’deki ikinci mekandır, Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi. Artuklu Sarayı ile beraber düşündüğümüz zaman burası bir turizm cazibe merkezi konumundadır” diye konuştu.


ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ