“Barolar eylemlilik sürecini başlatıyor”

Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Avukat Onursal Özbek bu yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizin yargıda ciddi bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı.

“Barolar eylemlilik sürecini başlatıyor”

avukat nedir tr mgc legal

“Bildiğiniz üzere ülkemiz ciddi bir yargı kriziyle karşı karşıyadır. Normlar hiyerarşisinde en üstte yer alan, devletin kullanma kılavuzu niteliğindeki Anayasa, yüksek yargı organınca çiğnenmekte, bu mahkemenin hakimlerince sisteme darbe girişiminde bulunulmaktadır. Tüm demokratik güçlerin, baroların, meslek örgütlerinin, siyasi partilerin, STK’ların ve nihayetinde yurttaşların Anayasa’ya sahip çıkmak görevidir. Bu anlamda barolar eylemlilik sürecini başlatıyorlar. Tüm yurttaşlarımızı desteklemeye, bu garabete karşı çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

Ardından Muğla Barosu Başkanı Avukat Levent Akgün’ün açıklamasına yer verildi.

BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi, 27.10.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile Hatay Milletvekili meslektaşımız Av. Can Atalay’ın Seçilme ve Siyasi Faaliyette Bulunma Hakkı ile Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Haklarının ihlal edildiğine hükmetmiştir. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasal düzeni yok sayan ve hukuk güvenliğini telafisi mümkün olmayacak ölçüde zedeleyecek 08.11.2023 tarihli kararı ile Anayasa Mahkemesinin ilgili kararına uyulmamasına karar vermiştir. Bu karara karşı yapılan itirazlar neticesinde ise Yargıtay 4. Ceza Dairesi, kararın itiraza açık olmadığı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığına dair hüküm kurmuştur.

Bu hüküm sonrasında Av. Can Atalay tarafından Anayasa Mahkemesine ikinci kez başvurulmuş, Anayasa Mahkemesi Can Atalay’ın bu yeni başvurusunu değerlendirerek, ikinci kez “hak ihlali” kararı vermiştir. Anayasa Mahkemesinin bu ikinci ihlal kararı ise 27 Aralık Çarşamba gecesi Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Anayasa Mahkemesinin Av. Can ATALAY hakkında vermiş olduğu İKİNCİ İHLAL KARARINA rağmen, Yargıtay 3. Ceza Dairesi “Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın hukuki değeri olmadığı ve bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığı” ifadeleri ile hukuk sistemimizde yeri olmayan bir karar daha vermiştir.

Kamu gücünü kullanan bütün organların ortak amacı, Anayasa ile teminat altına alınan temel hak ve özgürlükleri korumaktır. ANAYASA MAHKEMESİNİN TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN İHLALİNE İLİŞKİN ALDIĞI KARARA UYULMASI DA, ANAYASANIN 153. MADDESİ GEREGİNCE ZORUNLUDUR. Hukuki olması gereken ve hukuku uygulaması beklenen bir yüksek yargı organının Anayasa ve Hukuk tanımaz, keyfi karar alması hukuk devletinde kabul edilemez bir durumdur.

Muğla Barosu olarak bizler, Anayasayı tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. Söz konusu dosyayı hassasiyetle takip etmekte olduğumuz gibi, hiç bir zaman Anayasanın yok sayılmasına sessiz kalmayacağız.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu yok sayan tüm güç odaklarına karşı; hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri savunan BAROLARIN ve biz HUKUKÇULARIN, Anayasa hak ihlallerinin normal kabul edildiği bu zor günlerde Hukuk devletine sahip çıkmak ve yaşanan hukuksuzluklara karşı durmak en temel görevidir.

ANAYASA’DA YER ALAN HUKUK DEVLETİ NİTELİĞİ HEPİMİZİN GÜVENCESİDİR.

Bu sebeple, Türkiye Barolar Birliği öncülüğünde tüm Barolarımızı ve meslektaşlarımızı Anayasa ihlallerine ve hukuksuzluğa karşı durmak üzere birlik olmaya çağırıyoruz. Bu anlamda son gelişmeler karsısında; sesimizi yükseltmek ve “Hukuk Devletine Saygı” demek için 9 Ocak 2024 saat 12.00’de İstanbul (Çağlayan) Adliyesi önünde yapılacak basın açıklamasına tüm meslektaşlarımızı ve basın mensuplarını davet ediyoruz.

YARGITAY 3. CEZA DAİRESİNİN ANAYASAYI TANIMAYAN HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRI KARARINI TARİH AFFETMEYECEKTİR.

BİZLER, HER ZAMAN HUKUKSUZLUĞA KARŞI DURMAYA VE HUKUK DEVLETİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECECEĞİZ.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ