“Bodrum’da 364 Bin Metrekarelik Ormanlık Alana Yeniden ‘ÇED Gerekli Değildir’ Kararı”
“Bodrum’da 364 Bin Metrekarelik Ormanlık Alana Yeniden ‘ÇED Gerekli Değildir’ Kararı” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Bodrum ilçesi Kızılağaç Mahallesinde, toplamda 364 bin 141,35 metrekarelik ormanlık alana turizm konaklama tesisi projesi için bir kez daha ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Bodrum merkezinin 7 km uzaklığındaki Gerenkuyu mevkii olarak bilinen bölgede denize sıfır alana […]
“Bodrum’da 364 Bin Metrekarelik Ormanlık Alana Yeniden ‘ÇED Gerekli Değildir’ Kararı”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Bodrum ilçesi Kızılağaç Mahallesinde, toplamda 364 bin 141,35 metrekarelik ormanlık alana turizm konaklama tesisi projesi için bir kez daha ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Bodrum merkezinin 7 km uzaklığındaki Gerenkuyu mevkii olarak bilinen bölgede denize sıfır alana yapılacak olan tesise, 2017’de de “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmiş, ancak Danıştay 6. Dairesi tarafından ÇED iptal edilmişti. Revize edilen yeni projeye göre, 268 milyon TL bütçeyle 120 odalı 5 yıldızlı otel ve 105 oda kapasiteli 5 yıldızlı tatil köyü olmak üzere toplamda 225 oda kapasiteli tesis yapılacak.
Atık Sular Denize Boşaltılacak: Bölgedeki yeraltı ve yerüstü sularından temin edilecek olan suyun, atık suların ise bakanlığın belirlediği kriterlere göre denize boşaltılacağı belirtilen ÇED başvuru dosyasında, Orman Kanunu gereği korunacak bölgeler arasında olan alanda yaşayan bitki ve canlı türlerinin endemik ve nesli tükenme tehlikesinde olmadığı iddia ediliyor.
Döviz İhtiyacı Vurgusu: Proje dosyasında, Türkiye’nin coğrafi konumu ve doğal güzellikleriyle diğer ülkeleri geride bıraktığı ve bunun değerlendirilmesi gerektiği belirtilirken, Türkiye’nin döviz ihtiyacının karşılanması için turizm sektörünün geliştirilmesine vurgu yapıldı. Doğal yaşam alanının ortadan kaldırılmasının Türkiye’nin turizm potansiyelini artırma hedefine yönelik olduğu ifade ediliyor.