Regl dönemiyle zihin faaliyetleri arasındaki dikkat çekici ilişki

Kadınlar ayın belirli zamanlarında kendilerini daha kötü hissedebilirler ancak yeni araştırmalara göre zihinleri daha keskin olabilir. Yapılan bir araştırma, kadınların regl döneminde daha iyi beyin faaliyetleri gösterebildiğini tespit etti.

Regl dönemiyle zihin faaliyetleri arasındaki dikkat çekici ilişki

İngiliz araştırmacılar, psikolojik testlerde kadınların menstrüasyon sırasında yüzde 12 daha hızlı tepki verdiğini ve yüzde 25 daha az hata yaptığını buldu.

Bu, kadınların performanslarının düşeceğini beklediklerini söylemelerine rağmen gerçekleşti.

Neuropsychologia dergisinde yayınlanan çalışma, kadınların “daha kötü ruh hali ve semptomlar bildirmesine rağmen menstruasyon sırasında genel bilişsel puanlarının daha iyi olduğunu” buldu.

Bilim insanları, bulguların, kadın sporcuların regl döneminde yaralanma olasılığının daha düşük olduğunu gösteren önceki araştırmalara bir açıklama sağlayabileceğini söylüyor.

Kadınlarda menstruasyon sırasında artan bir hormon olan östrojenin beyin fonksiyonlarını artırdığını, menstruasyondan önce devreye giren progesteronun ise beyin fonksiyonlarını engellediğini söylüyorlar.

ERKEKLER DE DAHİL EDİLDİ

Çalışma, 47’si doğum kontrolü kullanan 105 kadın ve 96 erkek dahil olmak üzere tümü 30’lu yaşların başında ve 20’li yaşların ortasında olan 248 katılımcıyı inceledi.

Araştırmacılar, takım sporlarında tipik olan zihinsel süreçleri taklit etmeyi amaçlayan, ekrana dayalı zorlu testler hazırladılar.

Adet gören kadınlar, hareketli toplar görevinde ortalama 10 milisaniye (yüzde 12) daha doğru sonuç verdi ve engelleme görevinde boşluk çubuğuna yanlış zamanda yüzde 25 daha az bastı.

Araştırmacılar, adet gören kadınların, yumurtlamadan sonra başlayan ve adetin başlangıcına kadar 12-14 gün süren luteal faz sırasında yaklaşık 10-20 milisaniyelik daha yavaş reaksiyon sürelerine sahip olduklarını buldu. Bu aşamada daha fazla hata yapmadılar.

Araştırmanın baş yazarı UCL’den Dr. Flaminia Ronca, erkekler ve kadınlar arasında grup düzeyinde performans farklılığı olmadığını söyledi. Performansta bulunan tek fark adet gören kadın grubu içindeki dalgalanmaydı.

Araştırmasının, kadınların adet görmeye başlamadan önce kaslarından ziyade beyinlerini etkileyen hormonlar nedeniyle acıya maruz kaldıklarını öne sürdüğünü söyledi.

Dr. Ronca, “Şaşırtıcı olan şey, katılımcının performansının adet dönemindeyken daha iyi olması, bu da kadınların ve belki de daha genel olarak toplumun, ayın bu özel zamanında yeteneklerine ilişkin varsayımlarını zorluyor.”


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ