Bilimsel araştırma: Diyabet ve kalp krizi arasındaki çarpıcı ilişki

Diyabet hastalığının başlangıcını sadece dört yıl geciktirmenin, kalp krizi riskini %26 oranında azaltabildiğini ortaya koyan bir araştırma yayımlandı.

Bilimsel araştırma: Diyabet ve kalp krizi arasındaki çarpıcı ilişki

Çin-Japonya Dostluk Hastanesi’nden bir ekip, daha önce prediyabet hastası olan 540 kişiden toplanan verileri analiz etti.

Katılımcılara ya kontrol grubu ya da sağlıklı bir diyet ile daha fazla egzersiz yapmak veya her ikisini birden içeren üç yaşam tarzı seçeneğinden biri uygulandı. Çalışmada katılımcılar 30 yıldan uzun süre takip edildi.

Yapılan analizler, ilk prediyabet tanısından sonra en az dört yıl boyunca diyabete yakalanmayanların, daha erken diyabet geliştirenlere kıyasla ölme ve kalp krizi veya felç geçirme risklerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Bu kişilerin, dört yıl içinde diyabet geliştirenlere kıyasla ölme olasılıkları yüzde 26, kalp krizi veya felç geçirme olasılıkları ise yüzde 37 daha azdı.

Araştırmacılar, genel olarak sonuçların, prediyabetik bir kişinin diyabetin başlamasını ne kadar geciktirebilirse, uzun vadeli sağlık sonuçlarının o kadar iyi olacağını gösterdiğini söyledi.

Ayrıca sadece birkaç yıl prediyabetik statüyü korumak bile, ileriki yıllarda fayda sağlayabilir.

Plos Medicine dergisinde yayınlanan araştırmada, “Analizlerimiz, bozulmuş glukoz toleransı teşhisi konulduktan sonra en az dört yıl boyunca diyabete yakalanmayan bireylerin, diyabet gelişenlere kıyasla her türlü ölüm, kardiyovasküler olaylar ve mikrovasküler komplikasyonlar açısından önemli ölçüde daha düşük risk taşıdığını gösterdi.” ifadeleri yer aldı.


ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ