Bilimsel araştırma: Sağlığınız için haftalık ideal dışkı sayısı

Araştırmalar, ne sıklıkla tuvalete çıktığınızın sağlığınız hakkında çok şey söylediğini gösteriyor.

Bilimsel araştırma: Sağlığınız için haftalık ideal dışkı sayısı

ABD merkezli araştırmacılar, 1.400’den fazla sağlıklı yetişkinin yaşam tarzı alışkanlıklarını ve bir haftada kaç kez bağırsak hareketleri yaşadıklarını inceledi.

Elde ettikleri bulgulara göre, ideal sayının günde bir veya iki kez olduğunu tespit ettiler ve yüksek lifli beslenen, düzenli egzersiz yapan ve yeterli sıvı tüketen kişilerin tuvalete çıkma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldular.

Ancak günde üç kereden fazla kabızlık çeken veya kaka yapan kişilerin, organ hasarı ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarıyla bağlantılı toksik bağırsak bakterilerine sahip olma olasılığı daha yüksekti.

Seattle Sistem Biyolojisi Enstitüsü’nde doçent ve çalışmanın sorumlu yazarı Dr. Sean Gibbons, “Genel olarak bu çalışma, bağırsak hareket sıklığının tüm vücut sistemlerini nasıl etkileyebileceğini ve anormal bağırsak hareket sıklığının kronik hastalıkların gelişiminde önemli bir risk faktörü olabileceğini gösteriyor.” dedi.

YAŞ, CİNSİYET VE KİLOYLA BAĞLANTILI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Araştırma için 1.425 yetişkin incelendi. Katılımcıların yaklaşık %83’ü beyazdı, %8,5’i ise Asyalıydı. Yaşları 19 ila 89 arasında değişiyordu ve %65’i kadındı. Ortalama VKİ 27’ydi, bu da fazla kilolu olarak nitelendiriliyor.

Katılımcılar ortalama olarak kaç bağırsak hareketi yaşadıklarını bildirdiler ve ekip onları dört gruba ayırdı: kabızlık (haftada bir veya iki hareket), düşük-normal (haftada üç ila altı hareket arasında), yüksek-normal (günde bir ila üç hareket arasında) ve ishal (günde üçten fazla hareket).

Araştırmacılar dışkı ve kan örnekleri topladı ve katılımcılara egzersiz, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının yanı sıra ruh sağlığı ve stres düzeyleri hakkında anket uyguladı.

Buna göre, yaş, cinsiyet ve vücut kitle endeksinin bağırsak hareket sıklığıyla önemli bir ilişkisi olduğunu buldular.

Özellikle gençlerde, kadınlarda ve vücut kitle indeksi düşük olanlarda bağırsak hareketlerinin daha az olduğu görüldü. Ayrıca, lif açısından zengin bir diyet uygulayan, yeterli sıvı tüketen ve düzenli egzersiz yapan kişilerin, bağırsak hareketlerinin sıklığıyla (günde bir ila iki kez tuvalete gitme) ilişkili olan daha sağlıklı bağırsak bakterilerine sahip olma olasılığı daha yüksekti.

Çalışmanın başyazarı Johannes Johnson-Martinez, “Özellikle, dışkı bağırsakta çok uzun süre kalırsa, mikroplar mevcut tüm diyet lifini kullanır ve bunları fermente ederek kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür. Bundan sonra, ekosistem proteinlerin fermentasyonuna geçer ve bu da kan dolaşımına girebilen çeşitli toksinler üretir.” dedi.

Çalışma Cell Reports Medicine dergisinde yayımlandı.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ