4 bin yıllık tarihide doğayıda talan ettiler, Danıştay dur dedi

Bodrum’da Tarihi ve Doğal Alanlarda Yapılan İnşaatlara Yargı Freni: STK’lar ve Çevreciler Zafer Kazandı Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akyarlar Mahallesi’nde yer alan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip olan Antik Thermera Kenti ile Bizans ve Osmanlı kalıntılarının bulunduğu 1. Derece Doğal ve Arkeolojik SİT Alanı’nda inşa edilen turistik tesisler, lüks villalar ve marina projesi Danıştay […]

4 bin yıllık tarihide doğayıda talan ettiler, Danıştay dur dedi

Bodrum’da Tarihi ve Doğal Alanlarda Yapılan İnşaatlara Yargı Freni: STK’lar ve Çevreciler Zafer Kazandı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akyarlar Mahallesi’nde yer alan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip olan Antik Thermera Kenti ile Bizans ve Osmanlı kalıntılarının bulunduğu 1. Derece Doğal ve Arkeolojik SİT Alanı’nda inşa edilen turistik tesisler, lüks villalar ve marina projesi Danıştay kararıyla iptal edildi. Yaklaşık 2 milyar dolarlık maliyeti olduğu iddia edilen ve 2018’de başlayan proje, STK’ların ve çevrecilerin 6 yıllık hukuk mücadelesi sonucunda durduruldu.

Bodrum Halkı Ayağa Kalktı: Protestolar Başladı

Danıştay’ın projenin planlarını iptal etmesinin ardından, TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, siyasi parti temsilcileri ve hukukçuların da desteğiyle Akyarlar Mahallesi’ndeki Aspat Mevkii’nde protesto gösterisi düzenledi. Protestoda, Bodrum Belediyesi’ne verilen inşaat ruhsatlarının iptal edilmesi ve yasa dışı yapıların yıkılması çağrısı yapıldı.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, “Çıfıt Kalesi’nin eteğinde; Karya’nın Termera’sı, Bizans’ın Strobilos’u, Osmanlı’nın Sıravolos’u ve Halil ile Gülsüm’ün artık tarumar edilmiş Aspat’ındayız… Bu toprakların kadim kültürlerinden nasibini almayan bir anlayışın yüksek rant hedefli projelerinden birinin gerçekleşmeye devam ettiği Aspat’tayız” dedi.

“Rant Koalisyonu Sorumlu”

Erdoğan, sürecin hukuka aykırı ve toplumsal meşruiyetten yoksun bir şekilde yönetildiğini belirterek, “Söz konusu Danıştay kararlarında da açıkça belirtildiği gibi mevzuata uygun davranılarak kümülatif ÇED süreci gerçekleştirilmiş olsaydı, Aspat hala doğal haliyle yaşıyor olacaktı” dedi.

Belediyeye Çağrı: Ruhsatlar İptal Edilmeli

Erdoğan, Bodrum Belediyesi’ne acil olarak verilen ruhsatları iptal etme çağrısında bulunarak, “Ülkemiz genelinde yasa tanımaz, hukuk dışı yöntemlerle kamusal alanların ele geçirilme süreçlerine kamuoyunun dikkatini çekiyoruz. Rant koalisyonunu uyarıyoruz: Yaşam alanlarımızdan elini çek” diye konuştu.

Hukuki Mücadele Devam Edecek

Muğla Mimarlar Odası eski başkanı Gamze Türk ise “6 yıl içerisinde her ÇED gerekli değildir raporu iptal edildikçe yenisini almayı başardılar. İlgili bakanlık 3 kez ÇED gerekli değildir raporu verdi, mahkemeler hepsini iptal etti. Belediye, ÇED raporu iptal edilen yere inşaat ruhsatı vermemeliydi, ama verdi. Hukuk mücadelemiz devam edecek” dedi.

“Geç Gelen Adalet Tarih ve Doğayı Kurtarmıyor”

Hukukçu Mehmet Çilsal da, “Bu proje, idarenin şirketlerle iş birliğini ortaya koyuyor. Çok geç gelen adalet, ne yazık ki tarih ve tabiat katliamını eski hale getirmiyor. Karya’nın antik Termerası, Bizans’ın Strobilosu, Osmanlı’nın Sıravolos’u olan günümüzün Aspat’ına çok yazık olmuştur” diyerek durumu eleştirdi.

Bodrum’daki bu gelişme, tarihi ve doğal alanların korunması adına önemli bir adım olarak değerlendirilirken, STK’lar ve çevreciler, hukuki mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini belirtiyorlar.

Kaynak: Anterhaber.com


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ