SON HABERLER

100 gramlık Dubai çikolatasını yakmak için kaç saat spor yapılmalı?

Diyetisyen Şükriye Eral, son vakitlerde tanınan olan 100 gramlık Dubai çikolatasında yaklaşık 500 kalori olduğunu belirterek, “Bu kaloriye yakabilmek için ortalama 1 saat civarında yürüyüş, süratli tempolu spor yapmamız gerekiyor” dedi.

100 gramlık Dubai çikolatasını yakmak için kaç saat spor yapılmalı?

Son devirlerde toplumsal medyanın da tesiriyle epeyce tanınan olan Dubai çikolatasının tadı en çok merak edilen eserler ortasında yer alıyor. İçerisinde antep fıstığı ezmesi, tel kadayıf, çikolata, tahin ve yağ olan 100 gramlık çikolatada ortalama 450 ile 500 kalori barındırıyor. Çikolatanın tadını kimi çok beğenirken bazıları ise olağan çikolatadan bir farkının olmadığını belirtiyor.

Çikolatanın sindirimi ve kalori yakımı hakkında Diyetisyen Şükriye Eral konuştu. Eral, 100 gram yükündeki 400-500 kalorilik Dubai çikolatasını yakabilmek için ortalama 1 saat civarında yürüyüş, süratli tempolu spor yapılması gerektiğini aktardı.

Çikolatanın içeriğine tüketilmeden evvel kesinlikle bakılması gerektiğini söyleyen Eral, son vakitlerde antep fıstığı yerine bezelye kullanıldığının altını çizdi. Bilhassa çocukların bu eseri fazla tüketmesinin son derece ziyanlı olduğuna dikkat çeken diyetisyen Şükriye Eral, velileri bu bahiste uyardı.

“İÇERİK AÇISINDAN DA KATKI HUSUSLARI ÇOK FAZLA OLABİLİYOR”

Dubai çikolatası hakkında konuşan diyetisyen Şükriye Eral, “Dubai çikolatası toplumsal medyanın da tesiriyle son periyotlarda epey tanınan hale gelen bir besin. Biz diyetisyenler de danışanlarımızın yeme istekleriyle sık sık karşılayabiliyoruz. Genel olarak antepfıstığı ezmesi, tel kadayıf, çikolata, tahin ve yağdan oluşan; ortalama 450-500 kalori olan, başka baton çikolatalara kıyasla hem biraz daha kalorili hem de daha değerli bir eser aslında. Son vakitlerde popülerleşmesiyle önemli bir sanayi pazarı haline geldi. Bu da taklit ve tağşiş dediğimiz, olmasını istemediğimiz durumları beraberinde getirebiliyor. Bununla baklavada da çok sık karşılaşıyoruz. Örneğin, antepfıstığı yerine bezelye kullanmaya başlamışlar. İçerik açısından da katkı hususları çok fazla olabiliyor. Benim Dubai çikolatasıyla ilgili danışanlarıma yaklaşımım, şayet merak ediyorsak tadına bakabiliriz ve deneyebiliriz. Lakin bu türlü bir anda popülerleşen besinlerde epey katkılı eserler piyasaya sürülebilmesi nedeniyle alışveriş yaparken etiketi okumalı, içindekiler kısmına dikkat etmeliyiz” dedi.

“1 SAAT SPOR YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Çikolatanın içeriğinden ve yakımı için ne kadar efor sarf edilmesi konusundan bahseden diyetisyen Şükriye Eral şöyle devam etti;

“İçerisinde tel kadayıf var, bu bir çeşit karbonhidrat. Tıpkı vakitte antep fıstığı ezmesi var, bu yağ. Tekrar tahinde de yağdan bahsetmek mümkün ve çikolata. Bilhassa diyabetik hastalarda bizim için çok külfetli ve çocuklarda çok fazla insülin direnci görmeye başladık. Bu nedenle çocuklarda denetimsiz tüketimi ilerleyen yaşlarda dert olabilir. Hasebiyle denetimli desteklemekte katiyen yarar var. Okul kantinlerinde bile yer aldığını duyar olduk. O yüzden bilhassa okul kantinlerinde yer almamalı. Yani çocuklar markette de aileleriyle birlikte gittikleri vakit hem ölçü açısından hem de içindekiler tekrar okunmalı ve en azından daha pak içeriklileri almalılar. Zira çok fazla glikoz ve früktoz şuruplu olanı da görür olduk. Yani tahminen özgününde olmayan eserler katkı unsuru olduğu vakit içerisinde yer alabiliyor. Denetimsiz tüketimi uzun vadede bize mutlaka kilo olarak dönecektir. Bizim bir kilo almamız için ortalama 7 bin kilo kaloriye muhtaçlığımız var. Şayet 1 aylık dönemlerde 7 bin kalorilik bir Dubai çikolatası alımımız varsa ortalama bize 1 kalori olarak dönecektir. 400-500 kalorilik bir eseri yakabilmek için ortalama 1 saat civarında yürüyüş, süratli tempolu spor yapmamız gerekiyor.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ