Ebeveynler dikkat! Çocuklarda felç ve kalp krizi riskini artırıyor
Uzmanlar, abur cubur ağırlıklı beslenmenin çocuklarda felç ve kalp krizi riskini artırdığı konusunda uyardı. Henüz 17 yaşına geldiğinde çocuklarda arterlerin sertleştirebileceği belirtildi.
Uzmanlar, çocukları kalori, yağ ve şeker açısından yüksek diyetlerle beslemenin ergenlik döneminde kan damarlarına zarar verebileceğini söylüyor.
Yeni bir araştırma, daha yüksek kalori alımına ek olarak daha fazla şeker ve yağ tüketen gençlerin, 17 yaşlarında daha sağlıklı beslenenlere göre daha sert arterlere sahip olduklarını ortaya çıkardı. Ayrıca sebze, meyve, fasulye ve baklagiller, balık ve Akdeniz tarzı bir diyetle beslenen çocuklarda 17 yaşında arteriyel sertleşmelerin daha az olduğu görüldü.
Damarlardaki sertlik yüksek tansiyon, felç ve kalp krizi riskini artırır.
British Journal of Nutrition’da yayınlanan yeni çalışmada 4.700’den fazla çocuğa ait veriler incelendi. 7 ve 10 yaşlarında kalori, yağ ve şeker açısından yüksek, lif açısından düşük diyet uygulayan çocukların, çocukluklarında daha az kalorili, yağlı ve şekerli yiyecekler yiyen çocuklara kıyasla 17 yaşında daha sert arterlere sahip olduklarını gösterdi.
Akdeniz tarzı diyetlere bakıldığında da uzmanlar balık, sebze, meyve ve fasulye gibi yiyecekleri daha fazla tüketen çocuklarda 17 yaşında arteriyel sertliğin azaldığını buldu.
Uzmanlar, her çocuğun kalori ihtiyacının farklı olduğunu ve bunun yaşına, büyüklüğüne ve ne kadar egzersiz yaptığına bağlı olduğunu söyledi.
Araştırmayı yöneten, Bristol Üniversitesi, Bristol Tıp Fakültesi’nden BHF araştırma görevlisi Dr. Genevieve Buckland şunları söyledi: “Araştırmamız, gelecekteki kalp sorunları riskini azaltmak için çocukluktan itibaren dengeli beslenme alışkanlıkları geliştirmenin önemini vurguluyor.”
BHF’nin tıbbi direktör yardımcısı Dr. Sonya Babu-Narayan şunları söyledi: “Sağlıklı beslenmenin herkes için kolay seçenek olmasını sağlamak adına hükümetin cesur ve kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyacı var. Bu, abur cubur pazarlamasını engellemek için gecikmiş yasaların ilerletilmesini ve endüstriyi günlük gıdalardaki tuz ve şeker seviyelerini azaltmaya teşvik etmeyi içerir. Ancak o zaman çocuklara nerede yaşarlarsa yaşasınlar uzun ve sağlıklı bir yaşam sürme fırsatını vermiş olacağız.”
Atherosclerosis dergisinde yayınlanan ayrı bir çalışma da ergenlik dönemindeki yüksek kolesterol düzeylerinin erken kalp hasarına ve ölüme neden olabileceğini kaydetti.