Türkiye’de de çok popüler… Fransa’dan çarpıcı kozmetik adımı

Fransız sağlık yetkilileri, enjekte edilebilir hyaluronik asit kullanımı için tıbbi reçeteyi zorunlu hale getirdi.

Türkiye’de de çok popüler… Fransa’dan çarpıcı kozmetik adımı
  • Sağlık Haber
  • 8 Haziran 2024 06:58 | Güncellenme: 14 Kasım 2024 16:09
  • 0
  • A+
    A-

Fransız sağlık yetkilileri, kozmetik tedavilerde kullanılan ve profesyonel olmayanlar tarafından kullanımı artan popüler bir ürün olan hyaluronik asitle ilgili güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.

Euronews’in haberine göre Fransa Sağlık Bakanlığı, “enjekte edilebilir hyaluronik asit bazlı cihazlar” elde etmek için artık tıbbi bir reçetenin gerekli olduğunu açıkladı.

Kozmetikte popüler bir bileşen olan hyaluronik asit (HA) kırışıklıkları doldurmaktan dudaklara, burunlara veya yanaklara hacim kazandırmaya kadar bir çok bölgede enjeksiyon olarak kullanılabiliyor.

İnsan vücudunda doğal olarak bulunabildiği için alerji yapma veya olumsuz yan etkilere neden olma olasılığı daha düşük olması nedeniyle tercih ediliyor.

‘KAZANÇLI BİR PAZAR’

“Tweakment” olarak bilinen ameliyatsız kozmetik prosedürlerin popülaritesindeki artış, düşük fiyatlar ve sosyal medyadaki reklamlarla tüketicileri çeken tıbbi olmayan tesislerde yapılan enjeksiyonların artmasına neden oldu.

Fransız Sağlık Bakanlığı “Birkaç yıldır, bireylerin ve sağlık profesyoneli olmayanların kendilerine veya başkalarına hyaluronik asit estetik enjeksiyonları yaptırdıkları ve uyguladıkları gayri resmi ve kazançlı bir pazar gelişti” açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz yıl Fransa’da iki kız kardeş ve 2019’da dört yıl hapis cezasına çarptırılan bir Alman Instagram fenomeni gibi birçok kişi son yıllarda yasadışı güzellik enjeksiyonları uyguladıkları için mahkum edildi.

Birleşik Krallık hükümeti de geçen yılın sonlarında, yeni bir lisanslama sistemi oluşturmak için ameliyatsız kozmetik prosedürlerini daha güvenli hale getirme konusunda görüş isteyeceklerini duyurdu. Enjeksiyonlar 2021 yılından bu yana 18 yaşından küçükler için yasaklanmış durumda.

Söz konusu enjeksiyonların olağandışı yan etkileri nadir görülse de alerji, nekroz, enfeksiyon ve hatta körlüğe neden olabiliyor. Eğitimsiz ya da lisanssız uygulayıcılar tarafından yapıldığında ise komplikasyon ya da tatmin edici olmayan sonuçlarla karşılaşma riski daha yüksek oluyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ