Kemerköy’de Yapılan Proje ile Akdeniz’in Oksijen Kaynağı Posidoina Çayırları Yeniden Canlanacak

Kemerköy’de Yapılan Proje ile Akdeniz’in Oksijen Kaynağı Posidoina Çayırları Yeniden Canlanacak Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla İl Tarım Müdürlüğü ve YK Enerji iş birliğinde, Doğu Akdeniz Üniversitesi danışmanlığında başlatılan özel proje kapsamında, Akdeniz’in oksijen kaynağı olan Posidoina çayırlarının sayısını artırmayı hedefleyen bir çalışma hayata geçiriliyor. YK Enerji’ye ait Kemerköy sahasında üç yıl sürecek olan proje […]

Kemerköy’de Yapılan Proje ile Akdeniz’in Oksijen Kaynağı Posidoina Çayırları Yeniden Canlanacak

Gorsel2 e1706068404911

Kemerköy’de Yapılan Proje ile Akdeniz’in Oksijen Kaynağı Posidoina Çayırları Yeniden Canlanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla İl Tarım Müdürlüğü ve YK Enerji iş birliğinde, Doğu Akdeniz Üniversitesi danışmanlığında başlatılan özel proje kapsamında, Akdeniz’in oksijen kaynağı olan Posidoina çayırlarının sayısını artırmayı hedefleyen bir çalışma hayata geçiriliyor. YK Enerji’ye ait Kemerköy sahasında üç yıl sürecek olan proje ile 200 hektarlık bir alanda Posidoina çayırları çoğaltılıp koruma altına alınacak.

Muğla’nın Milas ilçesinde yürütülen bu önemli projede, Posidoina çayırlarının ekosistemdeki kritik rolünü artırmak ve çayırların yayılımını sağlamak amaçlanıyor. Projede, deniz çayırlarının ekosistemdeki önemine vurgu yapılırken, özellikle Posidoina çayırlarının karbon tutma kapasitesinin küresel ısınma ile mücadelede kritik bir rol oynadığı belirtiliyor.

Proje kapsamında Kemerköy Termik Santrali soğutma suyu alanında başlatılan çalışmanın ilk ekimi gerçekleştirildi. Proje, Posidoina çayırlarını çoğaltmayı ve koruma altına almayı hedefliyor. Projeyi yürüten ekipler, analizler ve doğru yöntemler kullanarak çayırların varlığını artırmayı ve ekosistem sağlığını güçlendirmeyi planlıyor.

Projenin önemini vurgulayan YK Enerji Genel Müdürü Erol Demir, Posidoina çayırlarının karbon yutakları oluşturarak atmosferdeki karbonu tuttuğunu ve denizlerdeki oksijen miktarını artırdığını belirtti. Kemerköy bölgesinde gerçekleştirilen bu projenin Türkiye ve Akdeniz havzası için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Proje, Posidoina çayırlarının sadece ekosistem açısından değil, aynı zamanda bölgedeki deniz canlıları için de önemli bir yaşam alanı sağladığına dikkat çekiyor. Projenin başarıyla tamamlanması halinde 200 hektarlık alanda Posidoina çayırlarının sayısının artması, deniz ekosisteminin sağlığının korunması açısından önemli bir adım olacak.

Muğla İl Tarım Müdürü Muhammed Sevinç, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, deniz çayırlarının ekosistem için ne kadar değerli olduğunu ve bu tür projelerin denizleri korumak adına önemli olduğunu belirtti. Balıkçılığın dünya genelinde önemli bir ekonomik değer olduğunu ve Muğla’nın sahip olduğu sahil şeridiyle kıyı balıkçılığına çok uygun bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Sevinç, projenin bu ekosistemi korumak adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Projenin danışmanlığını yapan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ise Posidoina çayırlarının Akdeniz ekosisteminin birincil üreticileri olduğunu ve bu bitkinin karbon emilimi ve depolanmasında kritik bir rol oynadığını söyledi. Projede kullanılacak olan üç farklı yöntemle Posidoina çayırlarının yayılımının artırılacağını belirten Çiçek, proje kapsamında rehabilitasyon ve transplantasyon uygulamalarının gerçekleştirileceğini açıkladı.

Proje, sadece deniz ekosistemini değil, aynı zamanda bölgedeki turist ve yerel halk için de önemli bir çevresel kazanım sağlamayı hedefliyor. Projenin başarıyla tamamlanması durumunda, Muğla’nın deniz ekosistemi ve doğal güzellikleri koruma altına alınmış olacak.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ