Grip sebebiyle ölümler kronik hastalığı olanlarda ölüm riski 241 kat artıyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, grip sebebiyle ölüm riskinin kalp-damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, hem kalp-damar hem de diyabeti olanlarda 241 kat arttığını söyledi.

Grip sebebiyle ölümler kronik hastalığı olanlarda ölüm riski 241 kat artıyor

grip sebebiyle olumler kronik hastaligi olanlarda olum riski 241 kat artiyor

Kış aylarında kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve insan temasının artması, birçok hastalığın bulaşma riskini artırabilir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, grip, soğuk algınlığı, nezle ve COVID-19 gibi virüslerin bu dönemde sıkça rastlanan sağlık sorunları olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Reşit Mıstık, influenza virüsünün neden olduğu grip belirtilerinin ani başlayan baş ağrısı, yüksek ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, miyalji, halsizlik ve iştahsızlık olduğunu söylüyor. Grip sonrasında oluşabilecek komplikasyonlara dikkat çeken uzman, kalp-damar hastalığı, akciğer hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan bireylerde gribe bağlı riskin daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, grip aşısının bu virüse karşı etkili bir koruma sağladığını da vurguluyor.

142909555 grip1

Soğuk algınlığı ve nezle virüslerine de değinen Prof. Dr. Mıstık, bu hastalıkların genellikle üst solunum yollarını etkilediğini belirtiyor. Soğuk algınlığı belirtileri arasında ateş, üşüme, titreme daha seyrek görülürken, burun akıntısı ve hafif baş ağrısı sıkça rastlanan belirtiler arasında yer alıyor. Nezlede ise genellikle ateş görülmezken, bol miktarda burun akıntısı ve hafif baş ağrısı ortaya çıkar.

COVID-19’un belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mıstık, hastalığın hafif ateş, kırgınlık, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük gibi belirtilerle başladığını, bazı hastalarda tat ve koku kaybının da görülebileceğini ifade ediyor. Hastalığın seyrinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini ve bazı risk gruplarında ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtiyor.

104209041 kronik hastaligi olanlar grip asisi yaptirmali6285dhaphoto1

Son olarak, Prof. Dr. Reşit Mıstık, Respiratory Syncytial Virus (RSV) adlı virüsün bebeklerde solunum sistemini etkileyen hastalıklara yol açabileceğini ve bu virüsün genellikle kış ve ilkbahar aylarında salgınlarını yaşadığını söylüyor. RSV’nin bebeklerde solunum durma nöbetlerine neden olabileceğini ve erişkinlerde daha hafif solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirtiyor.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ