Bodrum’da Deprem Tehlikesi ve Yapısal Riskler Gündemde

Bodrum’da Deprem Tehlikesi ve Yapısal Riskler Gündemde Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’nde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) Bodrum Temsilciliği’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına mühendis ve mimar odalarının temsilcileri katıldı. İMO Bodrum Başkanı Metin Soylu, yapılan açıklamada ciddi uyarılarda bulundu. Soylu, açıklamasında 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçtiğini […]

Bodrum’da Deprem Tehlikesi ve Yapısal Riskler Gündemde

DEPREM47

Bodrum’da Deprem Tehlikesi ve Yapısal Riskler Gündemde

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’nde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) Bodrum Temsilciliği’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına mühendis ve mimar odalarının temsilcileri katıldı. İMO Bodrum Başkanı Metin Soylu, yapılan açıklamada ciddi uyarılarda bulundu.

Soylu, açıklamasında 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, bu süreçte merkezi idarelerin herhangi bir somut adım atmadığını ve ders çıkarmadığını ifade etti. Ülkenin %96’sının deprem tehlikesi altında olduğunu vurgulayan Soylu, Bodrum’un da birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve zemin sıvılaşması gibi riskli faktörler içerdiğini belirtti.

Açıklamasının devamında Soylu, özellikle 1999 öncesinde inşa edilen yapılar ile imar aflarıyla legal hale getirilmeye çalışılan kaçak yapıların gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Rant odaklı imar düzenlemelerinin, yapılaşmada kuralsızlığı ve cezasızlığı artırdığını savundu. Soylu, kentsel dönüşümde kamu yararının gözetilmesi gerektiğini ve ticari odaklı yapı denetim şirketi modelinin yerine meslek odalarının etkin katılımını sağlayacak yeni bir modele geçilmesi gerektiğini belirtti.

Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan ise yapılan dolguların ve yüksek istinat duvarlarının depremsellik açısından ciddi riskler oluşturduğunu vurguladı. Özellikle eğimli yerlere yapılan dolguların ve 1999 öncesinde inşa edilen yapıların deprem güvenliği açısından büyük tehlike oluşturduğunu ifade etti.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, açıklamasında, “Burası birinci derece deprem bölgesi ama eğimli yerlerde dolgu yapılıyor. Binaları dolgunun üzerine oturtuyorlar. Dolgunun kendisi sağlam değil. Bu binaların deprem güvenliği anlamında çok ciddi riski var. Bir de Gümbet, Bitez, Ortakent sahillerinde ve Turgutreis Domalan bölgesinde 1999 öncesi, deprem yönetmeliğinden önce yapılmış yapıların belediye tarafından gözden geçirilmesi lazım. Biz bu bölgeleri riskli bölgeler olarak nitelendiriyoruz. Bunlar 1999 döneminden sonra çıkarılan yönetmeliğe uygun yapılar değil. Hatta birçoğunda radye temel bile yok” dedi.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ