Bir belediye başkanının karakteri o kentin kaderidir!

T24.com/Serdar Gündoğ Bir belediye başkanının karakteri o kentin kaderidir! Tutarlı, sözüne güvenilir ve umut veren bir yerel yönetim olabilmek niyetinde gerçekten ciddi olanların; o kentin aklına, sağduyusuna ve birikimine sadece kulaklarını değil tüm duyularını samimiyetle ardına kadar açması yeterli olacaktır “Bodrum halkına duyurumuzdur” başlığı ile bir basın açıklaması daveti aldım. Bu haftaki yazım “Bodrum’a ihanet […]

Bir belediye başkanının karakteri o kentin kaderidir!

1656755745476 serdar gundog T24.com/Serdar Gündoğ

Bir belediye başkanının karakteri o kentin kaderidir! Tutarlı, sözüne güvenilir ve umut veren bir yerel yönetim olabilmek niyetinde gerçekten ciddi olanların; o kentin aklına, sağduyusuna ve birikimine sadece kulaklarını değil tüm duyularını samimiyetle ardına kadar açması yeterli olacaktır

“Bodrum halkına duyurumuzdur” başlığı ile bir basın açıklaması daveti aldım.

Bu haftaki yazım “Bodrum’a ihanet hakkında” ile yakından ilgili bu çağrının sahibi, TMMOB (Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği) Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu idi…

“Bugün Bodrum’da, çoğu yerde olduğu gibi, sürdürülebilir, yaşanabilir, adil ve rasyonel bir yaşamı oluşturamayan, hatta hedeflemeyen bir süreç ortaya çıkmıştır. Bu süreç, neredeyse yönetilemez bir sorunlar yumağı yaratmıştır. Bu durum artık görülmelidir.”

Vallahi ben demiyorum; TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulunun basın açıklaması gayet açık!

Zaten son yazımdan sonra, okurlardan mutlaka kaleme almalısınız diyerek onlarca gayri yasal yapılaşma örnekleri mailime ve telefonuma gelmeye başlamıştı.

Hangi vakit onlar yazılabilir inanın ben de bilmiyorum.

* * *
Gazeteci bir arkadaşımız basın açıklamasından hemen sonra “yerel yönetimin geçmiş beş yılını nasıl değerlendiriyorsunuz” diye sorduğunda TMMOB Bodrum İKK Başkanı Mustafa Erdoğan, söylemlerinde acı gerçeği en vahim ve somut şekliyle ortaya koymuştu bile.

Basın toplantısında bulunan Muğla Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk de farklı düşünmüyordu ondan:

“5 yıl önceki yerel seçimler öncesinde bugünkü aynı uyarıları yapmıştık. Bugün de yine aynı uyarıları yapıyoruz, kentler rant uğruna yok oluyor, 5 yıl sonra da aynı uyarıyı yapmak zorunda kalmak istemiyoruz”

Bodrum rant ve talan uğruna yok ediliyor

TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu, Bodrum’da özellikle çevreyi ve kent yaşamını doğrudan olumsuz etkileyen çarpık yapılaşmanın önlenmesi için hassasiyetle bir mücadele veriyor.

İçimde gizleyemediğim bir mutlulukla anlıyorum ki; bu onlar için aynı zamanda ahlaki ve mesleki bir sorumluluk.

Cengiz İnşaat’ın (maalesef Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın anlaşılmaz tutumu sayesinde) cebren ve hile ile devam ettiği Cennet Koyu’ndaki villa ve otel inşaatından tutun da Aspat Koyu’ndaki Anthaven projesine kadar haksız, hukuksuz ne kadar yapılaşma varsa başta Bodrum Belediyesi olmak üzere yetkili kurumlara uyarıları ve hukuki müdahaleleri devam ediyor.

Ama ne fayda; aç gözlülük, yağma ve talan da aynı hızla devam ediyor.

* * *
Tutarlı, sözüne güvenilir ve umut veren bir yerel yönetim olabilmek niyetinde gerçekten ciddi olanların; o kentin aklına, sağduyusuna ve birikimine sadece kulaklarını değil tüm duyularını samimiyetle ardına kadar açması yeterli olacaktır oysa.

Kıyılarımız başta olmak üzere, kamusal alanlar tüm işgallerden arındırılarak halkımızın kullanımına sunulmalıdır.
Bodrum’u hukuksuz, kaçak yapılara mahkûm eden ranttan yana değil, halktan yana olunmalıdır.
Planlama anlayışı rant güdümünden çıkartılarak, ekolojik ve uzun vadeli olmalıdır.
Yazımın sonunda tamamını bulabileceğiniz açıklama metninin* bir bölümünde sıralanan maddeler bir üstteki bold satırlarda olduğu gibi.

Bodrum’u yönetmek için yola çıkmış başkan aday adaylarının dikkatini çekmek için parti gözetmeksizin kent adına bir vizyon ve sürdürülebilir bir yaşamın ön şartlarını bir bir sıralayan duyuru, şimdiye kadar önemle dikkate alınmalıydı aslında.

Şunu da söylemeliyim, bu duyuru sadece Bodrum için değil tüm kent yerel yönetimleri için de acil, açık bir çağrı özelliği taşıyor.

TMMOB bileşenleri, “akıl, bilim ve doğadan yana kentin sakini değil, sahibiyiz” anlayışı ile kamuoyuna saygı ile duyuruyorlar bu uyarı dolu yol gösterici metni.

Umalım da bu metin, en az içeriği kadar değerli yerel yönetim başkan ve kadrolarıyla buluşabilsin ve uygulanabilme şansı olsun.

İşin aslına bakarsanız katılımcılığı ve ortak aklı bir lütuf gibi gören yerel yönetimler yasasının tek adamcı, antidemokratik yanı bize şunu söylüyor:

“Bir belediye başkanının karakteri o kentin kaderidir.”

Ne diyelim o zaman tanrı kentlere, karakteri güzel belediye başkanları nasip etsin.

Eyvallah.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ