Uzmanlar öneriyor: Diz ağrısına karşı bisiklet sürün

Yapılan araştırmalara göre, bu popüler egzersiz daha uzun yaşamanıza ve diz ağrısını durdurmanıza yardımcı olabilir.

Uzmanlar öneriyor: Diz ağrısına karşı bisiklet sürün

Yaşam boyu bisiklet kullananlar, bisiklet kullanmayan insanlara göre daha uzun yaşayabilir, daha güçlü bağışıklık sistemlerine sahip olabilir ve diz ağrısı veya osteoartrit yaşama olasılıkları daha düşük olabilir.

Önceki çalışmalar bisiklet sürmenin birçok faydasını göstermiş olsa da, yeni araştırmalar düzenli olarak bisiklet süren kişilerin 65 yaşına kadar kireçlenme (osteoartrit) geliştirme şansının önemli ölçüde daha az olduğunu gösteriyor.

Geçen ay Medicine & Science in Sports & Egzersiz dergisinde yayınlanan çalışma, yaş ortalaması 64 olan 2.600 kişiyle yaşam boyu egzersiz alışkanlıkları hakkında anket yaptı. Katılımcıların tamamı kilo, aile öyküsü veya daha önceki diğer yaralanmalar nedeniyle diz artriti geliştirme açısından yüksek risk altındaydı. Araştırmacılar ayrıca eklemlerindeki artriti değerlendirmek için katılımcıların röntgenlerini de çektiler.

Baylor Tıp Fakültesi’nde araştırma yazarı ve doçent olan Dr. Grace Lo, NPR’ye, “Bisikletlilerin X-ışını kanıtlarına ve kireçlenme semptomlarına sahip olma olasılığı, bisiklet kullanma geçmişi olmayanlara kıyasla %21 daha azdı.” dedi.

Osteoartrit veya OA, artritin en yaygın şekli olup Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre 32,5 milyondan fazla Amerikalıyı etkiliyor. Bazen “aşınma ve yıpranma” artriti olarak da adlandırılan bu hastalık öncelikle 50 yaşın üzerindeki insanları etkiler ve eklemdeki kıkırdak parçalanmaya başladığında, işlev kaybına ve ağrıya neden olduğunda meydana gelir.

EKLEMLERE BİNEN YÜKÜ AZALTIYOR

Bisiklet sürerken, tekrar tekrar dairesel bir şekilde pedal çevirmek gibi tekrarlayan hareketler, sinovyal eklem sıvısının diz çevresinde dolaşmasına da yardımcı olur. Sıvı, yağlayıcı görevi görerek eklemlerin düzgün ve sürtünmesiz bir şekilde çalışmasını sağlar.

Bisiklet sürmek bir miktar yaralanma riski taşısa da genel olarak araştırmacılar, koşu gibi bir aktiviteyle karşılaştırıldığında eklemlere daha az yük binmesi nedeniyle, bu aktiviteyi ömür boyu sürdürmek isteyenler için çok faydalı olduğunu söyledi.

Önceki çalışmalar da, haftada yalnızca bir saat bisiklet süren kişilerin erken ölme olasılığının %22 daha az olduğunu göstermişti.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ